Iberotel Makadi Beach Pharao Club czyli współczesna kuchnia egipska

Kuchnia egipska to mieszanka tradycji kulinarnych Grecji,Turcji, Palestyny, Libanu i Syrii. Do większości dań używa się roślin strączkowych, choćby do jedzonych na śniadanie placków z bobu ful. Serwuje się wiele przekąsek meze podawanych z różnymi sosami. Jednym z bardziej znanych jest tahina — pasta z rozgniecionych nasion sezamu. Ta kuchnia jest pełna mocnych smaków cebuli i czosnku, a sztandarowym daniem jest zupa jedzona na każdy posiłek molokheja, gotowana z egipskiego warzywa przypominającego szpinak, który dusi się w rosole z kurczaka. Menu wydaje się często ubogie, szczególnie jeśli chodzi o mięsa.

Egipt to kraj muzułmański, więc naszej ulubionej wieprzowiny tam nie znajdziemy, za to można do woli smakować jagnięciny i śmiesznych, „chuchrowatych” jak na nasze standardy kurczaków. Dojrzewające kilka razy w roku warzywa: pomidory, papryki, bakłażany, ziemniaki i strączkowe są znakomitą bazą do zawiesistych, zapiekanych, faszerowanych i innych aromatycznych pomysłów kulinarnych.
Zapychaczem energetycznym jest ryż, dodawany do wielu dań, a także różnego rodzaju placki pieczone w specjalnych piecach chlebowych.
Nie można zapomnieć o deserach, zanurzonych w słodkiej polewie maleńkich ciasteczkach z ciasta filo, napychanych bakaliami i orzeszkami, oraz wspaniały owocach sycących pragnienie w upalny dzień.
Wspomnę jeszcze o naparze z kwiatów hibiskusa — karkade, sztandarowy napoju, w kraju, gdzie trudno kupić alkohol, ale łatwo zapalić hasziszę.
Na koniec wyjaśnię, że zdjęcia ilustrujące artykuł zostały zrobione w naszym ulubionym egipskim hotelu, gdzie odbyliśmy ciekawe wycieczki po ogrodzie i współczesnej kuchni egipskiej. Serdecznie pozdrawiamy personel Iberotel Makadi Beach Pharao Club, który mamy nadzieję w najbliższym czasie ponownie spotkać.

Tekst opublikowany w Gazecie Powiatowej 1 listopada 2011 roku.