Pisco sour – czyli koktajl po peruwiańsku

Pisco sour, bez niego każdy posiłek w Peru nie smakuje tak jak powinien. Oczywiście można pić bez dodatków ?

Przepis na pisco sour

Składniki:
1 szklanka pisco,
1 białko,
sok z 1 cytryny (limonki)
łyżeczka cukru
1 szklanka pokruszonego lodu

Miksujemy składniki na bardzo szybkich obrotach w mikserze według kolejności: pisco, sok, cukier , białko i lód. Jeśli chcemy wytrawny to trzeba dodać więcej soku. Jeśli jest za mocny to dodajemy więcej lodu. Przyrządzamy go przed podaniem. Serwujemy w kieliszkach koktajlowych posypując odrobiną cynamonu. Aby wyglądało bardziej egzotycznie brzegi kieliszka można namoczyć w soku z cytryny i obtoczyć w cukrze.
Oryginalne składniki: cukier – jarabe de goma, cynamon – amargo de angostura.

Jeśli nie mamy oryginalnego pisco możemy wykorzystać zamienniki: Grappę, Single Malt Scotch, Białą Tequilę lub Cachaça.

Na zdrowie ?