Jeden z wieczorów w naszym hotelu Akti Palace w Kardamenie na greckiej wyspie Kos postanowiliśmy spędzić w rybnej tawernie. Okazało się to bardzo przyjemnym przeżyciem kulinarnym i kulturalnym, o którym my i nasz aparat chcemy opowiedzieć.
Byliśmy umówieni na otwartym tarasie naszej restauracji, gdzie przygotowano elegancko nakryte stoliki dla kilkunastu osób. Przy specjalnej odkrytej ladzie mistrz kuchni na bieżąco przygotowywał na naszych oczach poszczególne dania, które uśmiechnięci kelnerzy przynosili do stolika, za każdym razem wyjaśniając, czego będziemy próbować.
I tak przebiegał smakowicie nasz rybny posiłek, zaczęliśmy od zupy rybnej, poprzez zimne i ciepłe przystawki z ryb, krewetek, ośmiorniczek, małży i innych morskich stworzeń, aż do dania głównego, czyli grillowanego łososia. Całość, jak w tytule, pływała w delikatnym greckim białym winie, tym samym przy posiłkach, przy basenie, w barze przy recepcji, czy w pokoju w lodówce.
Taki system jednolitości wina bardzo naszym zdaniem sprawdzał się, byliśmy bardzo zadowoleni z tego nowoczesnego, nowopowstałego hotelu Akti Palace w Kardamenie na Kos. Został on zbudowany w ultranowoczesnym i oszczędnym stylu, co przekładało się na jego wygodę i ergonomię, co pozwalało cieszyć się bardziej otaczającą nas grecką naturą i klimatem. Hotel Akti Palace to wspaniałe miejsce na spokojny wypoczynek, a jego rybna tawerna to genialne miejsce na ucztę typu frutti di mare.
Serdecznie pozdrawiamy naszych czytelników i tym artykułem żegnamy słoneczną Grecję i ruszamy w dalszą, „widokówkową” podróż.
Tekst opublikowany w „Gazecie Powiatowej” 30 września 2014 roku.